Microbiologia infectiilor endodontice


Infectiile canalului radicular sunt infectii mixte semispecifice cu o mare predominenta a bacteriilor obligat si facultativ anaerobe. Totusi, numai un mic grup este izolat de obicei din cavitatile cu pulpa dentara infectata. Proportia relativa a bacteriilor strict anaerobe fata de cele facultativ aerobe creste cu timpul, la fel cum se intampla cu numarul total de bacterii. Potrivit unor rapoarte recente, se presupune ca in cavitatea orala se regasesc peste 700 de specii bacteriene si mai bine de jumatate dintre acestea nu pot fi cultivate.

In canalul radicular se pot gasi combinatii specifice de bacterii, care pot determina schimbari in ecologia florei prin diferite mecanisme de interactiune. Bacteriile se gasesc in canalul principal si invadeaza tubulii dentinari transformandu-i in rezervoare pentru infectiile dentare sau sistemice ulterioare.

Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythensis si Fusobacterium nucleatum sunt asociate cu formarea biofilmului extraradicular si cu parodontita periapicala cronica refractara. A fost demonstrata prezenta T. forsythensis, P. gingivalis si Treponema denticola in mostrele colectate din canalele radiculare ale pacientilor cu leziuni carioase, pulpa necrotica si aspect radiografic de liza osoasa periradiculara. T. denticola a fost intens asociata cu infectiile endodontice simptomatice si cu resorbtia osului periapical, in timp ce Enterococcus faecalis a fost asociat cu parodontita apicala cronica asimptomatica si cu infectiile endodontice secundare in esecurile terapiei endodontice. Bacteriile cromogene au fost izolate din abcesele acute de origine dentara, sugerand un rol activ in patogeneza simptomelor acute.

Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.